В Германия броят на частните домакинства, натрупали дългове, става все

...
 В Германия броят на частните домакинства, натрупали дългове, става все
Коментари Харесай

Все повече германци трупат дългове. Защо?

 В Германия броят на частните семейства, натрупали задължения, става все по-голям. През 2017 година общо 6,91 милиона души не са били в положение да покриват настоящите си разноски, излиза наяве от немския " Атлас на задлъжняването ". А това е с 65 000 повече, в сравнение с през 2016 година. 
В обява на списание " Фокус " се акцентира, че макар положителното икономическо състояние на Германия, към този момент за втора поредна година над 10% от пълнолетните жители на страната са мощно задлъжнели.

В кои градове има най-вече длъжници?

Трите града с най-високо равнище на задлъжнялост на частните домакинства се намират в провинция Северен Рейн-Вестфалия - това са Дуисбург, Есен и Дортмунд. Близо 17,8% от пълнолетните поданици на Дуисбург са натрупали задължения. В Дортмунд става дума за 14,44%, а в Есен - за 13,76%.

От статистиките излиза наяве, че задлъжнелите мъже са доста повече от задлъжнелите дами. Дълговете на мъжете също така са и като цяло по-високи от тези на дамите. Нивото на задлъжнялост е най-високо в провинциите Бремен, Саксония-Анхалт и Берлин. А на другия полюс се намират Бавария, Баден-Вюртемберг и Тюрингия.

Защо задлъжняват германците?

Почти 70% от всички случаи на задлъжняване се дължат на следните съществени аргументи: безработица (над 20%), заболяване, наркозависимост, трагичен случай (над 15%), раздяла с сътрудник, бракоразвод, смъртен случай в фамилията (близо 13%), раззхищение на пари (близо 11%), банкрут на личната компания (8,4%). А най-вече длъжници има измежду хората на възраст сред 30 и 39 години: общо 1,92 млн. души попадат в тази категория.

Според " Атласа на задлъжняването " групата на длъжниците на възраст над 70 години пораства най-бързо. Спрямо миналата 2016 година броят на задлъжнелите в тази възрастова група е скочил с 11,5% и е достигнал до 190 000. Авторите на проучването допускат, че това се дължи на равнището на пенсиите, което все по-често се оказва незадоволително, с цел да обезпечи естествен витален стандарт. Според специалистите, през идните години този феномен ще се задълбочава.

Впрочем, и значително германци от междинното съсловие, за които би могло да се допуска, че нe изпитват финансови проблеми, задлъжняват. Някои - заради това, че желаят да поддържат висок витален стандарт, въпреки и разноските им непрекъснато да се усилват. За междинното съсловие потреблението играе значима роля. Става дума за знаци на благоденствието - като скъпа кола, висококачествена храна, спортни курсове и културни мероприятия. Някои от тези германци обаче не са склонни да понижат разноските си даже и когато изпаднат във финансови усложнения - заради повода, че желаят да продължат да живеят както преди. В сходни сблучаи постоянно се стига до високи задължения, които в един миг към този момент не могат да бъдат погасени. 

Скъпият ток и високите наеми

Силното увеличение на разноските за живот в Германия също се оказва значим фактор за задлъжняването. Така да вземем за пример, според данни на портала Verivox, през 2017 година цените на електрическата енергия са били на рекордно високо равнище: до момента в който през 2005 година семействата са плащали по 0,1781 евро на киловатчас, през 2017 цената е била към този момент 0,2818 евро на киловатчас. През 2016 година на близо 330.000 семейства в Германия им е бил изключен токът - поради неплатени сметки.

Друг фактор, който тласка задълженията на частните семейства нагоре, е повишаването на наемите, което изключително в огромните градове е достигнало фрапантни размери. В Мюнхен да вземем за пример междинният наем на квадратен метър се е повишил от 12,96 евро през 2011 на 17,42 евро през 2016 година. Ръстът на приходите през същия интервал обаче е бил доста по-нисък.

Според проучване на фондация " Ханс Бьоклер ", близо 8,6 милиона семейства в огромните немски градове дават близо 40% от чистите си приходи за наем, ток и режийни.

 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР